lördag 14 april 2012

Kladdkaka med kokostäcke

Det här var en av de godaste kladdkakorna jag någonsin ätit tror jag faktiskt! Det här bara måste man testa att baka. Choklad och kokos passar ju så bra ihop! Det är den kladdiga, lite sega, chokladiga kladdkakan med en underbar glasyr med kokos. Serveras gärna med en stor klick grädde!
Bjöd på kladdkaka till påsken och det blev "succé"!
Receptet på den klassiska kladdkakan kommer från Mia Öhrns bok "Kladdkakor" och så har jag bara lagt till kokostäcket till receptet själv, alltså kokostäcket finns inte med som recept boken. Har inget exakt recept på kokostäcket, men försöker komma ihåg lite hur mycket jag hade i av allt.

Kladdkaka med kokostäcke:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker (tog 2 dl, eftersom jag inte ville att det skulle blir för sött)
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

Kokostäcke:
ca 1 1/2 dl kokosflingor
ca 1/2 dl strösocker
ca 1/2 dl ljus sirap
ca 40 g smör
ca 1/2 - 1 dl grädde (man kan också använda mjölk)
ca 2 - 3 msk vetemjöl

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter (eller använd silikonform). Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar. Häll smeten i formen och grädda i 10-20 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha kakan) i 200°c.

Under tiden, blanda alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull. Låt sjuda i några minuter. När kladdkaka är färdiggräddad, ta ut kakan, bred på kokosglasyren och sätt in kladdkakan i ugnen igen i ca 10 min. Kokostäcket ska bli lätt gyllenbrunt. Låt svalna, sätt upp kakan på ett tårtfat eller ett vanligt fat.
Servera & njut med en klick grädde!




















//Matilda

2 kommentarer:

  1. Lätt och snabb att laga, inga komplicerade ingridienser om man säger så.:D Riktigt god, helt ny syn på kladdkaka.

    SvaraRadera
  2. Kul att höra! Den är ju det, väldigt enkel att baka :)

    SvaraRadera