lördag 23 juni 2012

Midsommartårtan 2012






























Så här blev årets midsommartårta eller som man också kan kalla den, "Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten med lemon curd".
Jag tycker att jordgubbar är ett måste på midsommaren! Ingen midsommar utan jordgubbar helt enkelt. Det ska alltid vara någon slags dessert eller tårta på mitt bord med jordgubbar som huvudingrediens. Kan vara det enklaste jordgubbar med grädde till en stor krämig jordgubbscheesecake eller jordgubbsparfait.
Min midsommartårta blev ju en aning likadan som förra året för den innehåller ju jordgubbar.
Nå, i alla fall, tillbaks till själva tårtan.  
Den här tårtan blev underbar, vrålgod  och perfekt somrig! Smakerna passade bra ihop och cheesecaken blev krämig och mumsig.
Jag dekorerade med en stor, stor hög av jordgubbar, citronmelissblad och mina kanderade syrener jag lagat för en tid sedan.
Testa det här. Ni kommer inte bli besvikna!






























Midsommartårta eller Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten med lemon curd:
á 24 cm i diameter

Kladdkakebotten:

100 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
1 msk sirap
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1/2 dl kakao

Cheesecakesmet:
4 - 5 gelatinblad (tog 4 1/2 och det blev bra konsistens på tårtan då)
200 g philadelphiaost
1 burk creme fraiche, ca 2 dl
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
ca 1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg
300 g jordgubbar (färska eller frysta)

Lemon curd

Till dekorering:
färska jordgubbar
kanderade syrenblommor
citronmeliss

Gör så här:

Kladdkakebotten:
Sätt ugnen på 175°c. Vispa smör, socker och sirap krämigt. Tillsätt ägg, ett i taget och rör om mellan varje. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör ner i smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och grädda i ca 20 min. Låt svalna när bottnet är färdiggräddat.

Cheesecakesmet:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min. Blanda ihop philadelphiaost, creme fraiche, socker och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om. Vispa grädden. Mixa jordgubbarna till en puré. Vänd ner jordgubbspurén i smeten och vänd sedan ner grädden. Rör till en slät smet. Krama ur gelatinbladen och smält dom i lite, lite vatten. Det går på bara några sekunder. Häll i gelatinet i smeten och rör om.

Ta bort det avsvalnade bottnet från formen och diska ur formen. Klä formen med plastfolie. Sätt ner bottnet igen och bred över ett lager lemon curd. Häll på cheesecakesmeten och låt stelna i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten.

När cheesecaken stelnat, ta bort tårtan från formen och lägg upp på ett tårtfat. Dekorera med massvis av jordgubbar, citronmelissblad och kanderade syrenblommor. Eller helt så som du vill.

Servera!






















































//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar