måndag 9 juli 2012

Matildas kardemummaknutar

Kardemummaknutar, det är mitt bästa recept på bullar. De här bullarna blir så underbart goda tycker jag! Och dom smakar ju, som alltid, bäst som helt färska och nybakade, men är också väldigt goda dagen efter om man förvarat dom i någon burk eller låda och dom har fått "gotta till sig" ett tag. Jag säger bara: Mums, det här måste ni testa! Bullarna blir saftiga och goda med mycket smör och socker, och så penslar jag dom med en sockerlag också. Det här receptet är 1/2 sats så det blir ca 16 - 17 bullar, men kom ihåg att dubbla receptet om du vill ha lite mer bullar, ca 30 - 35 bullar.
(Ni kanske undrar hur man får 1/2 ägg... Det är enkelt kan jag säga er, knäck bara ett ägg i en skål, vispa upp det lite med t.ex en gaffel och häll ner hälften av det uppvispade ägget i degen. Det halva som blir kvar kan man använda till pensling av bullarna)

Matildas kardemummaknutar:
ca 16 - 17 st

Bulldeg:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten, 37°c
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk kardemumma
1/2 ägg
75 g mjukt smör
ca 8 - 10 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker (gärna farinsocker strö)
1 - 2 msk kardemumma

ägg till pensling (det halva överblivna ägget)

sockerlag (efter gräddningen) (se recept):
1/2 dl vatten
1/4 dl strösocker

strösocker + kardemumma att strö över (ca 50/50)

Gör så här:
Bulldeg:
Sätt ugnen på 225°c. Smula jästen i en bunke, tillsätt det ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och det mjuka smöret. Ha i mjöl, lite i taget och rör till en slät deg som lossnar från bunkens kanter. Tillsätt ev. lite mer mjöl så att det degen inte är kladdig. Låt vila under bakduk i ca 10 min.
Gör fyllning:
Blanda det mjuka smöret med de båda sockersorterna och kardemumman i en skål till en slät fyllning.
Ta ut degen på ett mjölat bakbord och knåda degen en aning. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Vik över ena delen till den andra så att det blir en mindre rektangel. Skär 16 - 17 st remsor och rulla runt fingret till knutar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 - 40 min och pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 - 12 min.
Gör under tiden sockerlagen:
Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Koka i några minuter och ställ åt sidan. Blanda även ihop socker och kardemumma i en skål till garneringen.
När bullarna är färdiggräddade, pensla på sockerlagen medans bullarna ännu är varma och strö direkt på socker/kardemummablandningen. Låt svalna och njut! Gärna med saft eller ett glas kall mjölk.




















Det här blir även mitt bidrag till Månadens Sötsak som den här månaden har temat "Hemifrån".

//Matilda

2 kommentarer:

  1. Det lät gott och lite annorlunda med sockerlagen! Tänker vi testa!

    SvaraRadera
  2. Vad kul! Dom blir väldigt, väldigt smarriga och sockerlagen gör så att dom blir lite saftigare och glansigare.

    SvaraRadera