söndag 29 april 2012

Dumlesnitt

De här kakorna blir väldigt goda! I mitten där dumlen finns är det både lite hårt och knäckigt, samtidigt som det är lite segt. Mums! Det är enkla att baka och är egentligen lite likadana som dumlekakor, men det här är som snitt istället och jag har använt nougat istället för noblesse som man brukar lägga på dumlen när man lagar runda kakor. Men man kan ju förstås laga vanliga runda kakor i småkaksformar (pappersformar) av det här receptet också.

Dumlesnitt:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 20 st dumlekolor
nougat

Sätt ugnen på 200°c. Vispa smör och socker krämigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och rör ner i smöret. Blanda ihop till en slät deg. Plasta in och låt vila i kylskåp ca 15 min. Ta ut degen och dela i två bitar. Rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till längderna lite. Tryck med fingret i mitten en liten fördjupning. Skär dumlekolorna i halvor. Lägg dumlen i mitten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 - 12 min. Direkt när kakorna kommer ut ur ugnen, hyvla över lite nougat och låt smälta. Bred ut lite med en kniv så att nougaten blir slät.
Skär bitar lite snett så att det blir snitt. Låt snitten kallna och stelna helt förrän man äter dem.






















//Matilda

torsdag 26 april 2012

En vinnare är utsedd!

Nu är tävlingen avslutad och jag har utsett en vinnare med hjälp av namnlappar. Har alltså skrivit alla namnen på lappar, satt i en burk och tagit upp en. Har gjort en liten video där jag utser vinnaren.


Vinnaren är alltså Rebecca (Marängel)!
Mejla mig din adress till matildas.kafferep@gmail.com så får du snart paketet hem i brevlådan!

//Matilda

onsdag 25 april 2012

Fattiga riddare

Fattiga riddare är ett utmärkt sätt att ta tillvara på en bullängd eller bröd som börjat bli lite torrt och inte är så gott att äta som sådant. Passar bra till frukost (jag åt till frukost), mellanmål, kvällsmål. Fattiga riddare är alltså lite torrt bröd (oftast ljust nog, franskbröd) som doppas i en pannkaksliknande smet gjord på ägg, mjöl, mjölk och ev. socker. Mycket gott! Servera med valfritt tillbehör. Exempelvis sylt eller kanel & socker.

Fattiga riddare (1 - 2 pers.)
3-4 brödskivor av ljust bröd (franskbröd eller bullalängd)
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och socker så att det inte finns några mjölklumpar kvar. Doppa brödet i smeten så att brödet suger in smeten. Värm upp en stekpanna med smör och stek i några minuter på båda sidorna tills de är gyllenbruna. Servera med kanel och socker.



















//Matilda

måndag 23 april 2012

Äppelsmoothie

Den här äppelsmoothien gjorde jag till en frukost för några veckor sedan och den blev väldigt god. Vi hade bara hemma lite äpplen så testade! Brukar nästan alltid göra smoothies av alla frukter eller bär vi har hemma. En del blir mycket goda, en del lite sämre... Och det är ju så enkelt att göra smoothie. Det enda man egentligen behöver är naturell yoghurt, ev. mjölk, ev. socker/honung, bär och/eller frukt. Sedan är det bara att mixa och dricka!
Här är exempel på bär och frukter man kan använda:
Mango, melon, jordgubbar, blåbär, hallon, äppel, ananas, banan, apelsin, päron, björnbär, persika/aprikos, vinbär... Ja, det man tycker om helt enkelt. Testa!

Äppelsmoothie:
1 stort glas eller 2 små

1 äppel
1 dl mjölk
1 1/2 - 2 dl naturell yoghurt (ex. turkisk yoghurt)
ev. socker eller honung
lite kanel (1 krm eller mera om man vill)

Skala äpplet och skär i små bitar. Mixa först ihop äpplet med lite av mjölken. Tillsätt sedan resterande mjölk, yoghurt, ev. socker/honung och kanel och mixa ihop till en slät smoothie!




















//Matilda

fredag 20 april 2012

Äppelkompott med citron, grädde och dinkelsmulor

Förra veckoslutet gjorde jag den här desserten snabbt efter en middag. Den är mycket enkelt att laga och går alltså också ganska snabbt att göra. Smakerna passar bra ihop, mjuka och lite söta äpplen tillsammans med len grädde, syrlig lemon curd och knapriga dinkelsmulor gjorda av dinkelflingor. Mycket gott helt enkelt!

Äppelkompott med citron, grädde och dinkelsmulor:
4 port.

Kompott:
3 äppel
2 dl vatten
1 kanelstång
1/4 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron

Dinkelsmulor:
en stor klick smör
1 1/2 dl dinkelflingor (t.ex Saltå Kvarn)
1/2 dl havrekli
1/4 dl strösocker

några msk lemon curd (hemgjord eller köpt, på burk)
ca 2 - 3 dl vispgrädde

Kompott:
Skölj och skala äpplena. Skär i små tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, kanelstång och socker. Låt koka tills äpplena är mjuka, men inte så länge att dom går mycket sönder, ca 5 min.
När kompotten är klar, tillsätt rivet citronskal.

Dinkelsmulor:
Lägg smörklicken i en stekpanna och låt den smälta. Tillsätt dinkelflingor, havrekli och socker. Låt sockret smälta och rosta dinkelflingorna lite. Ställ åt sidan att svalna lite.

Vispa grädden. Ta fram fyra skålar och börja varva. Börja med att lägga äppelkompott på bottnet. Lägg på en klick lemon curd, grädde och dinkelsmulor. Sätt sedan kompott igen, lemon curd, grädde och till sist dinkelsmulor på toppen. Jag fick alltså två lager, men om du har större/djupare skålar kan du göra flera lager. Då kanske det bara räcker till ca 2 port.



















//Matilda

tisdag 17 april 2012

Bloggen 1 år, TÄVLING!

Nu är det dags för en tävling här på bloggen eftersom Matildas kafferep faktiskt fyller hela 1 år!
Man har chansen att vinna ett paket med bakprodukter sponsrat av Dr. Oetker.




















För att delta ska du endast svara på frågan:
Vad skulle du baka av någon av dessa produkter om du vann?


Jag kommer att dra vinnaren med namnlappar, så kommer inte att välja vinnaren själv.


Du kan också om du vill göra ett inlägg på din blogg om tävlingen och ha med bilden.


Tävlingen avslutas nästa veckas onsdag, kl. 00.00. Kommer dra en vinnare på torsdagen.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD

//Matilda

måndag 16 april 2012

Enkelt chokladbräck

På veckoslutet gjorde jag världens enklaste godis. Närmare bestämt chokladbräck. Man kan strö vad man vill över chokladen, bara fantasin sätter gränser. Jag använde i alla fall torkade tranbär, pistagenötter och cashewnötter. Som choklad hade jag både mörk- och vit choklad.

Chokladbräck:
1 dl mörk choklad (hackad eller chokladknappar)
1 dl vit choklad (hackad eller chokladknappar)
torkade tranbär
grovhackade eller hela pistagenötter och cashewnötter

Smält chokladen i två skilda skålar över vattenbad eller i mikron. Häll ut den mörka chokladen på ett bakplåtspapper och bred ut till en ganska tunn platta. Ringla över den vita chokladen. Strö över tranbären och nötterna. Låt stelna i kylskåp. Bryt i så stora bitar som du vill och servera!































//Matilda

söndag 15 april 2012

Söndagsinspiration



















Nu är våren här på riktigt! Solen har lyst och det har varit 10°c varmt hela dagen.
För att fira det kommer här lite mat- och bakningsinspiration.
Idag är det två salta rätter och en söt;

Getostkräm i glas med sparris och nötter, det är något för alla getostälskare (som jag!) och är säkert perfekt som en liten förrätt tillsammans med t.ex en soppa. Getostkrämen har Helena gjort som har bloggen Bara en kaka till...

Tina med den fina bloggen Pickipicki har gjort en underbar pasta i veckan, citron- och getostpasta som också alla som tycker om getost säkert skulle älska!

Och som en söt avslutning har Linda/Kryddburken bakat Schweizernöt cookies. Ett försök att härma Marabous Schweizernöt cookies och det tycker jag hon lyckades bra med!


Här kommer några bilder med vårtecken. Blommor, ett säkert tecken!

Blåsippor ute i backarna står...


Nästan all snö har smält...

//Matilda

lördag 14 april 2012

Kladdkaka med kokostäcke

Det här var en av de godaste kladdkakorna jag någonsin ätit tror jag faktiskt! Det här bara måste man testa att baka. Choklad och kokos passar ju så bra ihop! Det är den kladdiga, lite sega, chokladiga kladdkakan med en underbar glasyr med kokos. Serveras gärna med en stor klick grädde!
Bjöd på kladdkaka till påsken och det blev "succé"!
Receptet på den klassiska kladdkakan kommer från Mia Öhrns bok "Kladdkakor" och så har jag bara lagt till kokostäcket till receptet själv, alltså kokostäcket finns inte med som recept boken. Har inget exakt recept på kokostäcket, men försöker komma ihåg lite hur mycket jag hade i av allt.

Kladdkaka med kokostäcke:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker (tog 2 dl, eftersom jag inte ville att det skulle blir för sött)
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

Kokostäcke:
ca 1 1/2 dl kokosflingor
ca 1/2 dl strösocker
ca 1/2 dl ljus sirap
ca 40 g smör
ca 1/2 - 1 dl grädde (man kan också använda mjölk)
ca 2 - 3 msk vetemjöl

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter (eller använd silikonform). Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar. Häll smeten i formen och grädda i 10-20 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha kakan) i 200°c.

Under tiden, blanda alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull. Låt sjuda i några minuter. När kladdkaka är färdiggräddad, ta ut kakan, bred på kokosglasyren och sätt in kladdkakan i ugnen igen i ca 10 min. Kokostäcket ska bli lätt gyllenbrunt. Låt svalna, sätt upp kakan på ett tårtfat eller ett vanligt fat.
Servera & njut med en klick grädde!




















//Matilda

fredag 13 april 2012

Nyköpta saker

På tisdagen var vi i Borgå. Då köpte jag lite nya, fina baksaker!

I Borgå ligger Brunbergs och därifrån köpte jag en påse med
jättegod lakritskola doppad i choklad!



Muffinsformar och flaggor/fåglar av märket Greengate



Fyra stycken ugnsfasta formar, Sagaform


Florsockerpudrare, Greengate


Ugnsfast hjärtform

//Matilda

tisdag 10 april 2012

Påskcupcakes

Ja, nu är ju påsken slut men tänkte ändå ge recept och bild på mina påskcupcakes som jag bakade till påsk. Jag bakade dem till min mammas ena jobbarkompis som ville ha något sött till påsk. Blev riktigt goda, men tyvärr blev den vita chokladfrostingen en aningens för lös. Men spritsade ändå på den och lät dom stå en stund. Då "stelnade" frostingen lite, eller blev lite lite fastare. Bestod av vanliga muffins med vaniljsmak, lime curd och vit chokladfrosting.

Påskcupcakes (ca 6-7 st, gjorde bara 1/2 sats):
Muffins:
1 1/2 ägg
1 dl strösocker
50 g smör
1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 nypa salt

Lime curd (gjorde 1 1/2 sats):
2 lime, skal och saft
1 ägg
1 dl socker
några klickar smör

Vit chokladfrosting:
150 g vit choklad
150 g philadelphiaost

Muffins:
Sätt ugnen på 175°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och salt i en annan skål. Häll ner smöret och mjölken i äggsmeten. Häll ner de torra ingredienserna i smeten  och rör ihop till en slät smet. Häll smet i muffinsformar (som är satta i en muffinsplåt), lägg i en liten klick lime curd och grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna när de är färdiggräddade.

Lime curd:
Skölj lime noggrant. Riv skalet och pressa ur saften. Vispa ihop ägg, socker, limeskal- och saft i en värmetålig skål. Sätt över ett vattenbad och låt stå tills krämen tjocknat. Häll i en liten burk (blir ganska lite) och låt svalna en stund.

Vit chokladfrosting:
Hacka/bryt chokladen i minde bitar. Smält över vattenbad. Rör ihop med philadelphiaosten i en bunke.

Spritsa in lime curd i muffinsarna. Spritsa på frostingen och dekorera med strössel och/eller dekorationer av marsipan eller sockermassa.
Jag har gjort mina kycklingar och påskägg av gul marsipan. Kycklingarna har jag fått genom att jag först ritat en liten modell och sedan klippa ut bilden. Lägga på marsipanen och skära ut runtom.























//Matilda

måndag 9 april 2012

Kärleksmumsmuffins

Kärleksmumsmuffins eller mockarutsmuffins. Vad man än väljer att kalla dem så är det så supergoda! Lagade dessa muffins till ett knytkalas som vi skulle ha med klassen i skolan. Bjöd alltså hela klassen på muffins och dom tyckte dom var mycket goda! En sa att dom var de bästa på hela knytkalaset.
Dom är lätta och snabba att baka och glasyren är ju så god!

Kärleksmumsmuffins (ca 18 st):
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3-4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
ca 1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Glasyr:
ca 100 g smör
2 msk kaffe
3-4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao

kokosflingor eller strössel

Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det smälta smöret. Blanda  ihop mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten. Blanda om till en slät smet. Tillsätt till sist mjölken och rör om.
Fyll muffinsformar (som är i en muffinsplåt) med smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Gör under tiden glasyren. Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Låt sjuda någon minut tills den blir ganska tjock. Tillsätt lite mer florsocker om du vill ha den lite tjockare och/eller sötare.
När muffinsarna är färdiggräddade, låt dem svalna. Bred på glasyren, strö över kokos eller strössel och låt glasyren stelna.




















//Matilda

söndag 8 april 2012

Påskgodis 2012

Årets påskgodis blev två olika sorter. Nougat- och marsipanägg och pistagekrokant.
Båda godissorterna blev mycket goda! När man gör pistagekrokanten ska man ju använda osaltade pistagenötter. Jag hittade bara saltade i butiken, så jag köpte lite osaltad nötblandning istället. Blev också gott med det! Lite som daim, fast ändå lite annorlundare.
Nougat- och marsipanäggen är enkla att laga. Gjorde dem också förra året, men då doppade jag bara halva ägget i chokladen. I år blev det hela ägget, eftersom dom inte alls blev fina efter att jag hade satt runt marsipan runt nogaten och format till ägg. Marsipanen sprack lite och nougaten smälte och syntes lite. Då blir det ju ändå mycket finare att doppa allt i choklad och pynta med strössel så att inte det fula syns. Men innehållet är ju ändå gott! "Insidan är det som räknas".
Receptet på pistagekrokanten kommer från en Allers tidning.

Nougat- och marsipanägg:
nougat
marsipan
vit choklad
strössel

Rulla nougaten till små kulor. Ta en bit marsipan. Platta ut till en rund platta och placera nougatkulan ovanpå. Rulla så att marsipanen täcker nougaten och forma till ett ägg. Gör så med resten av marsipanen. Smält chokladen över vattenbad och doppa äggen i chokladen. Dekorera med strössel. Låt stelna på ett bakplåtspapper.

Pistagekrokant:
50 g smör
4 msk strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 tsk kakao
3 msk grovhackade pistagenötter
100 g mörk- eller mjölkchoklad

Koka upp smör, socker, sirap, mjöl, kakao och nötter i en kastrull under omrörning. Sänk värmen. Koka i 5 minuter under omrörning. Häll ut massan på en bakplåtspappersklädd bricka och forma till en rektangel. Låt stelna i kylskåp. Bryt chokladen i bitar, smält den över vattenbad. Bred ut chokladen över den kalla krokanten. Låt stelna i kylen. Skär i bitar med en kniv.

































//Matilda

fredag 6 april 2012

Påsk!

Om du vill göra något gott till påsk kommer här lite tips!
Imorgon eller på söndag kommer recept på annat påskgodis jag gjort idag.

Påskägg

//Matilda

onsdag 4 april 2012

Yoghurtbröd

Jag har lagat flera gånger yoghurtbröd och filmjölksbröd, men det är ju så gott!
Enkelt att laga, eftersom man använder bakpulver istället för jäst och det blir alltid lika gott. Man kan variera innnehållet i brödet väldigt mycket. T.ex kan man ha i torkad frukt (aprikoser, russin...), lingon (färska, frysta eller lingonsylt), olika nötter och frön (hasselnötter, mandel, sesamfrön, solrosfrön, cashewnötter, pumpakärnor, linfrön), olika mjölsorter (vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, rågsikt, dinkelmjöl) och gryn/flingor (hirsflingor, boveteflingor, havregryn, dinkelflingor, rågflingor, veteflingor, kornflingor).
Det finns mycket att välja mellan i butiken.
Så det är bara att blanda ihop ditt egna yoghurt/filmjölksbröd och ha i det du gillar allra mest!

Yoghurtbröd:
1 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
5 dl yoghurt eller filmjölk
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl mjölk
1 dl russin
1/2 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 225°c. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Häll i yoghurt, sirap och mjölk. Blanda till en slät smet. Rör tills sist ner russin och lingonsylt. Häll ner smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd brödform och grädda i ca 40 min.




















//Matilda

måndag 2 april 2012

Limemousse

Limemousse är en fräsch, god mousse som man t.ex kan äta som dessert eller ha som fyllning i en tårta.
Moussen är enkel att laga och behöver bara stå en stund i kylskåpet, sen är den ätklar!

Limemousse:
(ca 2 - 3 port.)

1 äggula
1 1/2 msk strösocker
skal från 1 1/2 lime och saft från 1 lime
1 äggvita
1 1/2 dl vispgrädde

Vispa ihop äggulan, sockret och limeskal- och saft i en värmetålig skål.
Sätt över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad) och låt limekrämen tjockna.
Låt krämen svalna lite.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och vispa upp grädden i en annan skål.
Rör försiktigt ner limekrämen i grädden och rör sedan ner äggvitan försiktigt så att "fluffet" hålls kvar.
Låt stelna och fyll en tårta med moussen eller häll moussen i skålar och låt stå i kylskåpet en stund före servering.



















Sked - Rice
Skål - Iittala

//Matilda

söndag 1 april 2012

Söndagsinspiration



















Nästa vecka är det ju påsk, så här kommer nu lite påskinspiration!

Maria har gjort snygga, färggranna cookie sticks som passar bra att baka till fikabordet i påsk.

Söta äggformade påskfigurer (kyckling, höna och kanin) som är perfekta att ha på påsktårtan har Ulrika/Bakverk och Fikastunder gjort.

Och så har Linda/Call me cupcake! gjort vårig, fräsch mangoglass.

//Matilda