söndag 31 mars 2013

Memma

Memma (mämmi på finska) är en finsk påskdessert som äts mycket här i Finland på påsken. Om man aldrig smakat på memma kan det kanske både se konstigt ut och låta konstigt. Här i Finland finns det förstås också många som inte gillar memma, men jag har faktiskt alltid gillat det.
Vet ni svenska läsare (och andra) vad memma egentligen innehåller då? Om man aldrig smakat på det kan det kanske vara lite svårt att gissa ingredienserna :)
Nå, det är i alla fall rågmjöl, malt, sirap, vatten, pomeransskal och salt. Lite otippat!

Förra året gjorde jag faktiskt min egna memma och det blev riktigt gott. Inget man gör sådär snabbt, utan det är ett "heldagsarbete" i princip. Först ska memman koka på spisen i några timmar och sen ska den in i ugnen.

Memma serveras kall med rikligt med grädde och socker. Mums!


























//Matilda

Krispiga choklad- och nougatrutor

De här rutorna blir supermumsiga! Är gott när som helst, inte bara på påsken. Kanske bara som godis till fredagsmyset?
Man kan variera dem mycket. Ha i andra nötter än hasselnötter (mandel, cashew, pistage...), vit choklad istället för mjölkchoklad, torkad frukt som t.ex aprikoser osv.
Lättlagade och krispiga chokladrutor.





























Här får ni receptet;

Krispiga choklad- och nougatrutor:

100 g mörk choklad
50 g nougat
1/2 dl grovhackade hasselnötter
2 digistivekex
1/2 dl kokosflingor
några rutor mjölkchoklad

Börja med att smälta choklad och nougat i vattenbad. Hacka under tiden hasselnötterna grovt och krossa kexen med handen. Blanda choklad/nougaten med nötterna, kexen och kokosflingorna.
Häll ut chokladblandningen i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåpet.
Smält mjölkchokladen och ringla över godiset. Låt stelna igen i kylskåpet. Skär i små rutor med en vass kniv.























//Matilda

lördag 30 mars 2013

Äggformade strösselkakor

Glad påsk till er!
Nu ska ni få ta del av receptet på dessa söta strösselkakor som är äggformade. Jag bakade de igår och de blev riktigt lyckade. Såg tidigare i veckan sådana hos Bagerskan, så jag inspirerades av henne!
Kakorna flyter ut lite under gräddningen, men det kan man inte göra något åt. De bli ändå väldigt fina och söta, och framför allt goda! Kakdegen är smaksatt med vanilj och är den här som jag också använde när jag gjorde mina brush embroidery-kakor.
Perfekta färggranna påskkakor till fikat helt enkelt!



















Äggformade strösselkakor:
16 - 20 st (beroende på hur stora du gör dem)

50 g strösocker
50 g florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
225 g vetemjöl
100 g smör

strössel
äggvita eller vatten

Rör snabbt ihop alla ingredienser i en matberedare eller i en köksmaskin till en slät och fast deg.
Låt degen vila i kylskåpet minst 30 min, gärna en timme.
Sätt ugnen på 170 - 175°c.
Rulla små bollar av degen som du sedan formar till ägg. Pensla äggen med äggvita eller vatten och rulla i strössel så att all deg täcks. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 10-15 min.







































//Matilda

fredag 29 mars 2013

Årets påskgodis - Toffifee

Förra året gjorde jag två olika sorters påskgodis. I år bestämde jag mig för att bara göra en sort. En riktigt god sådan! Toffifee är säkert ett känt godis för de flesta. Ni vet, de där guldiga förpackningarna med goda "knappar" av kola, hasselnöt, nougat och choklad.
Min hemlagade Toffifee blev riktigt underbar god! Smakar precis som de köpta och blir lika snygga, kanske ännu snyggare. Det här var alltså ett riktigt bra val av påskgodis, och än är det ju påsk så jag rekommenderar er att testa detta! För det går dessutom riktigt snabbt att göra de här.
Receptet kommer från tidningen Hembakat.



















Hemlagad Toffifee
ca 30 st

Kola:
1 dl strösocker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
ca 30 st hasselnötter

Överdrag:
100 g nougat

Dekoration:
50 g mörk choklad

Koka upp socker, grädde, sirap och vaniljsocker. Låt kolan koka till ca 120 grader eller gör ett kulprov. Rör helst inte om under kokningen.
Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna under kokningen tills det börjar knäppa i dem. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen (jag hoppade över det här momentet eftersom jag inte tycker det behövs).
Häll kolasmeten i små aluminiumformar (mina hjärtformar är från Lagerhaus). Lägg en nöt i varje form och ställ formarna i kylskåpet en stund.
Smält nougaten över vattenbad eller i mikron. Lägg en klick i varje form och låt den "smälta ut". Slå formarna lite i bordet om det behövs så jämnas nougaten ut.
Låt de stelna i kylskåpet tills nougaten stelnat något. Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikron och lägg en klick på nougaten. Låt de stelna helt.






















Glad Påsk!
//Matilda

onsdag 27 mars 2013

Påskcheesecake

Nu är det ju påsk kan man säga och det är den bästa tiden att baka alla goda, fina och färggranna påskbakverk! Gult är en av de "påskigaste" färgerna jag vet, så jag valde att min cheesecake skulle bli gul nu när det är påsk.
Och den här cheesecaken, alltså den blev så himla god! Helt underbar om jag får säga det själv. Vanilj och citron var smakerna och den blev omtyckt av alla som smakade på den.
Dekorerades med "grönt gräs" gjort av färgade kokosflingor (det var min mammas önskemål), kyckling gjord av färgad sockermassa (Dr. Oetkers) och små chokladägg. Riktigt påskigt och sött.
På bilden syns två stycken cheesecakear, men receptet är bara för en.



















Påskcheesecake
Citron- och vaniljcheesecake
22 - 24 cm i diameter

1/2 paket digistive-kex (ca 12 st)
75 g smör

4 gelatinblad
400 g philadelphiaost
1/2 burk creme fraiché (á 1 dl)
1 1/2 dl strösocker
ca 1 - 1 1/2 tsk vaniljpulver
1 dl vispgrädde
1 ägg
rivet skal av 1/2 citron


Sockermassa/marsipankyckling 
färgade kokosflingor (grönt gräs)
chokladägg

Börja med bottnet. Lägg kakorna i t. ex. en plastpåse och banka kexen till smulor med hjälp av en kavel. Man kan också kavla lite ovanpå så blir de små smulor. Smält smöret. Blanda kexsmulor och smör jämnt. Ta hjälp med handen så blir smöret jämnt fördelat. Häll smulorna i en spingform och tryck med handen så att bottnet packas hårt. 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 5 minuter. Blanda färskost, crème fraîche, socker och vanilj till en jämn smet. Kläck i ägget och blanda. Smält gelatinbladen med lite lite vatten i en kastrull. Det går snabbt så ha koll på det hela tiden. När gelatinet smält, rör ner det i ostsmeten. Man måste blanda snabbt för annars klumpar sig gelatinet när det kallnar och det blir inte gott! Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ner det i smeten så att den blir luftig. Smaksätt med rivet citronskal. 
Häll smeten över kexbottnet i formen och lägg på plastfolié. Låt stelna i kylskåpet, helst över natten. 
Bred lemon curd över cheesecaken när den stelnat helt och låt "stelna" lite till i kylskåpet. Ta cheesecaken ur formen och lägg upp på ett kakfat. Dekorera den ev.






















//Matilda

måndag 25 mars 2013

Choklad- och lakritskräm

Efter att jag vunnit lakritsprodukterna har jag testat endel recept och experimenterat med lakrits i bakverk och desserter. Mindre lyckade och mer lyckade.
Ett av de mer lyckade "experimenten" är det här. Choklad- och lakritskräm, eller ska man kanske kalla det sås? Perfekt lakritssmak som man känner bra och som "smyger sig fram" i eftersmaken.
Passar bra som fyllning i tårtor (blandat med t.ex grädde då), fyllning i småkakor, ringlad ovanpå glass, pannkakor & våfflor.



















100 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1 nypa flingsalt
2 - 3 tsk lakritspulver (smaka dig fram, kan behövas mer än 3 tsk)

Smält chokladen (som är i bitar) i ett vattenbad. Häll i grädden, lite i taget, och blanda om så att det blir en slät och blank kräm/sås. Smaksätt med salt och lakritspulver och häll upp i en burk. Förvara krämen i kylskåpet, där den även stelnar lite.




















Är väldigt gott på digistivekex!


















//Matilda

söndag 24 mars 2013

Våffeldagen och frukostvåfflor

Jag märkte att jag inte har ett enda recept på våfflor här på bloggen, men det ska bli en ändring på den saken nu. Imorgon (25 mars) är det ju våffeldagen och då är det ju liksom nödvändigt att äta våfflor! Jag "fuskade" lite och åt några idag redan. Det blev inte helt klassiska våfflor, utan frukostvåfflor. Liite nyttigare våfflor kan man säga med havregryn i. Riktigt smarrigt var det, en riktigt lyxfrukost. Serverade våfflorna med äppel, apelsin, yoghurtkräm (vispad grädde + turkisk yoghurt) och sirap. Åh vad gott! Receptet härifrån.



















Frukostvåfflor:
ca 6 st

2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 msk socker
(ev. 1 tsk kardemumma)
smör till gräddningen

Valfria tillbehör:
T.ex blandade frukter, sirap, grädde eller sylt

Vispa ihop havregryn, mjöl, mjölk och ägg i en bunke till en slät smet.
Låt stå en stund så att havregrynen sväller lite.
Smaksätt smeten med salt, socker och ev. kardemumma.
Värm ett våffeljärn och pensla med smör.
Häll i våffelsmet (ca 1 dl/våffla) och grädda tills de är gyllenbruna och fina.




















Min våffelfrukost på Instagram (@matildaskafferep)
























//Matilda

fredag 22 mars 2013

Choklad- och jordnötsrutor

De här rutorna eller godiset gjorde jag faktiskt redan för ett år sedan, men sedan så blev de bara där och jag glömde bort dem...
Nu tänkte jag då äntligen ge receptet till er, för det här är riktigt gott och inte så onyttigt heller. Det är ju bara mörk choklad, salta jordnötter och jordnötssmör (osockrat). Lite LCHF sådär.
Passar perfekt som godis till helgen, kladdigt och gott!
De kan spricka lite när man skär dem i rutor (som de gjort till mig) eftersom jordnötssmöret är ganska mjukt/löst och chokladen är så hård, men det är ju ändå smaken som är viktigast.

Choklad- och jordnötsrutor:
200 g mörk choklad
1 1/2 - 2 dl jordnötssmör (med socker eller osockrat)
1 näve salta jordnötter

Börja med att smälta chokladen i mikron eller i vattenbad. Bred ut hälften på ett bakplåtspapper och forma till en rektangel. Låt stelna i kylskåpet under tiden som du gör jordnötssmöret lite lösare i ett vattenbad. Låt det svalna lite. Ta ut den stelnade chokladen och bred på jordnötssmöret. Strö över lite salta jordnötter, hela eller grovhackade. Låt stelna i kylskåpet. Smält ev. chokladen på nytt om den hunnit stelna. Bred över den sista chokladen över jordnötssmöret. Låt stelna en sista gång i kylskåpet. Skär i rutor med en vass kniv.



















//Matilda

torsdag 21 mars 2013

Sesamfrögodis

Testade det här idag och det blev verkligen supergott! Man kan verkligen inte sluta äta när man väl börjat. Sesamfrön och sött passat bra ihop och det blir en perfekt konsistens på godiset också. Som en lite hårdare kola, men ändå lite seg sådär. Mycket mycket gott!
Behövs endast ett fåtal ingredienser och alla är sådana som man oftast har hemma som basvaror.
Det här passar också bra som påskgodis!

Sesamfrögodis:
15 - 20 st

50 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl sesamfrön (skalade)

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och sirapen och låt koka i några minuter. Tillsätt mjöl och blanda om, sedan sesamfröna. Blanda om så att kolan täcker alla sesamfrön. Klä en form med bakplåtspapper och häll kolan i formen. Låt stelna en liten stund i rumstemperatur. Skär med en vass kniv eller bryt för hand till så stora bitar som du vill ha. Förvara i en burk (glasburk) med bakplåtspapper emellan.






















//Matilda

onsdag 20 mars 2013

Easter egg muffins with Egg yolk

Om en vecka är det påsk, tänk EN vecka! Påsk är en av mina favorithögtider (fast julen ändå vinner allt!), då får man baka och göra påskgodis. Självklart kommer det bli något gott påskgodis i år också, men det kommer nästa vecka. Om du redan nu vill ha lite inspiration kan du titta på min kategori "Påsk".
Jag har redan testat ett påskrecept, ett lite spännande och annorlunda tycker jag. Det är muffins som är bakade i äggskal. Alltså riktiga äggskal. Lite kul va?
Som äggula har jag lemon curd. Det kan ju vara lite knepiga att göra dessa, man måste ha lite tid. Och om du har tänkt göra dessa till påsk kan det vara bra att redan nu börja spara på äggskal så att du har tillräckligt många till påsk. Jag gjorde inte så många nu, blev bara 4 st. Det var ju litet av ett test, ett lyckat test. Muffinsreceptet här nedanför kommer räcka till ca fem eller sex stycken.
En sak till, en viktigt sak! Fyll inte äggskalen med för mycket smet, annars "pöser" smeten ut under gräddning som det hände till mig:



















Easter egg muffins with Egg yolk:
4 - 6 st

Äggskal
Vatten
Vit vinäger
Pastafärg eller karamellfärg (använde gul och rosa pastafärg)

Muffinssmet:
1 ägg (av de urblåsta äggen)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
25 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 dl mjölk

Lemon curd

Börja med äggskalen. "Picka" sönder ett hål med t.ex en vinkorköppnare på äggets topp. Vänd ägget upp och ner över en skål och låt innehållet rinna ut. Skaka lite på ägget om det inte vill komma ut. Ett av äggen ska användas i muffinssmeten, så spara det.




















När alla äggskal är tomma, skölj de i varmt vatten och lägg de sedan i en skål med ljummet vatten.



















Färga äggskalen genom att blanda kallt vatten, en skvätt vinäger (ca 2 tsk) och den färg du vill ha i ett högt glas eller i en skål. Lägg i äggskalen och låt de färgas under tiden som du gör muffinssmeten.



















Sätt ugnen på 225°c. Vispa ägg, strösocker och vanilj riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna i en skild bunke och rör ner de i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör till en slät, klumpfri smet.



















Ta fram en muffinsplåt och aluminiumfolie. Folien stödjer äggen så att de hålls någorlunda raka under gräddningen. Skrynkla bitar av folien och lägg i muffinsformen, så många som du har äggskal.
Skölj äggskalen lite snabbt under vatten (inuti) och lägg de sedan i folien i muffinsplåten. Fyll skalen med smeten, använd gärna en spritspåse så att det inte blir så kladdigt. Fyll till lite mindre än halva skalet. Spritsa i lite lemon curd i mitten (som också helst ska vara i en spritspåse) och fyll på med lite mer muffinssmet. När du är klar ska skalen vara fyllda till ca hälften.



















Grädda muffinsarna mitt i ugnen, ca 12 min. Känn med en sticka, de ska vara torra när de är klara.
Ät de som de är eller servera med t.ex grädde eller någon god frosting.



































De här är också mitt bidrag till Månadens Sötsak vars tema denna månad är muffins.

Inspirationen till muffinsarna kommer härifrån.

//Matilda