torsdag 1 maj 2014

Kladdkakedonuts med kolasås

Glad första maj!
Maj gillar jag verkligen. Då blir det snart sommar, inte länge kvar tills det blir sommarlov (vilket är välbehövligt) och så rabarber! Ja, rabarbern börjar ju komma upp ur jorden och rabarber måste ju vara något av det godaste.. Späda, små rabarberstjälkar och så kokar man årets första rabarberkräm, mums!

Nu ska vi ändå inte tala om rabarber. Nej, för idag bakade jag något litet gott till dessert. Förra påsken fick jag en donutplåt som påskgåva och den har varit helt oanvänd förrän idag. Och det var väl på tiden att jag premiärbakade i den!
Har haft som en idé några veckor nu om att göra kladdkakedonuts och så skulle man ha till det en u-n-d-e-r-b-a-r kolasås ringlad på. Förverkligade alltså denna idé idag och oj vad gott det blev! Så himla gott. Det är inte klokt hur gott kolasås kan vara. Den här gången gjorde jag kolasås enligt Matgeeks recept, ett riktigt bra ett! Skriver upp en halv sats av receptet nedanför eftersom redan det blir en ganska stor sats.





Förresten, om du inte äger en donutplåt. Ingen panik! Gör bara kladdkakemuffins i sådana fall. Smaken är ju den samma.

Kladdkakedonuts med kolasås:

(Salt) kolasås (börja med den så den hinner svalna):

225 g strösocker (2 1/2 dl)
20 g glykos(sirap) (kan uteslutas)
ca 85 g smör
125 g vispgrädde (1 1/4 dl)
ev 1/2 vaniljstång/1/2 krm vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
en nypa flingsalt

Häll sockret i en kastrull och värm på medelvärme. Pensla ner kanterna med en fuktad pensla. Det tar bort sockerkristaller som kan bildas runt kanterna. När det smält helt rör man i sockret med en slev. Ha i glykosen. Ta bort kastrullen från värmen när sockret mörknat. Klicka i smöret och rör mellan varje bit. Häll i vispgrädde och vanilj, rör om och låt sjuda ca 5 min eller tills kolan nått en temperatur på 105 - 107°c (105°c = lös sås, 107°c = tjock sås). Tillsätt salt om du vill.
Låt såsen svalna. Håller på burk i kylskåpet i upp till en månad.

Kladdkakesmet:

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 krm vaniljpulver
2 dl vetemjöl
en nypa salt
4 msk kakao
några rutor mörk choklad, finhackad
1/2 dl kolasås

smör och kakao till formen

Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret. Vispa ihop ägg, socker och vanilj. Det ska inte bli vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skild skål. Rör ner smöret i äggvispet och tillsätt sedan mjölblandningen. Rör till en slät smet och ha till sist i finhackad choklad. Häll smeten i en spritspåse. Smöra och "bröa" formen med kakao. Det ger en fin, brun yta när de är klara. Spritsa kladdkakesmet i donutformarna. Ringla på lite kolasås. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. De får gärna vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna och ta sedan ut donutsen ur formen.




Garnering:

1 - 2 dl vispgrädde
kolasås
riven mörk choklad

Vispa grädden. Lägg en klick grädde på donutsen. Ringla på kolasås och riv över lite mörk choklad.
































//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar