lördag 31 maj 2014

Knäckiga formar med fläderkräm och jordgubbar

En kväll blev jag plötsligt så sugen på att baka så jag ställde mig helt enkelt i köket och började baka från huvudet. Hade jordgubbar och en skvätt flädersaft hemma och kände för att göra något litet och somrigt. Resultatet blev då dessa små formar med knäckbotten, len fläderkräm och jordgubbar. Perfekta till sommaren, som små minidesserter, till fikat eller till midsommarbuffén?




Fläder och jordgubbar är ju bästa smakkompisarna, det kan aldrig gå fel. Tillsammans med den knäckiga smaken blev det här en hit! Testa till sommaren :)






Har du inte små metallformar (som man förövrigt kan hitta på loppisar för en liten peng) går ex. små muffinsformar bra det också. Men det blir ju rätt så snyggt att servera dom i de här formarna, eller hur?

Knäckiga formar med fläderkräm och jordgubbar:
10 - 12 st

Knäckbotten:

75 g mjukt smör
1/4 dl sirap (jag använde muscovadosirap)
1/4 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°c. Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Rulla till bollar och tryck ut i metall- eller pappersformar. Lägg på en plåt och grädda i mitten av ugnen ca 10 min, tills de fått lite färg runt kanterna. Låt svalna.

Fläderkräm:

2 äggulor
1/4 dl strösocker
1/2 dl koncentrerad flädersaft
1 msk maizena (majsstärkelse)
1 dl vispgrädde

Lägg äggulor och socker i en kastrull. Blanda ihop flädersaften med maizenan i ett glas. Häll även det i kastrullen. Lägg på spisen och låt koka upp under konstant vispning tills det tjocknat. Lägg åt sidan och låt kallna. Vispa grädden och rör ihop krämen med grädden.
Fyll knäckformarna med krämen.

Dekorering:

färska jordgubbar
florsocker

Dekorera med halverade jordgubbar och pudra på lite florsocker.






























//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar