lördag 23 maj 2015

Morotskaka med karamelliserade nötter, limefrosting och morotschips

Morotskaka, en älskad klassiker och något av det godaste jag vet!! Det är något visst med morotskakan, hur enkel den än är, är den ändå så himla smarrig. Den här gången tänkte jag i alla fall "piffa upp" den lite och då fick den karamelliserade nötter i smeten som ger lite crunch, lime i frostingen så den blev riktigt fräsch och morotschips som dekoration, vilket är en supersnygg detalj men riktigt goda med.





Morotskaka med karamelliserade nötter, limefrosting och morotschips:

18 cm i diameter

Karamelliserade nötter:

1/2 dl strösocker
1 msk vatten
ca 2 dl nötter (ex. cashew, pekan, mandel- och hasselnötter)

Smält sockret i en stekpanna. Låt det smälta utan att man rör om, när sockret börjar smälta och bli gyllenbrunt - rör om och tillsätt vattnet. Var försiktig för det bubblar mycket! Rör ner nötterna och rör om så sockret täcker alla nötter. Häll ut på ett bakplåtspapper, sära lite på nötterna och låt stelna. Grovhacka nötterna. Om du vill ha hela karamelliserade nötter som dekoration ovanpå kakan är det bara att doppa dom skilt i sockret till att börja med, före du lägger i resten av nötterna.

Kaka:

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl rypsolja
ca 3 dl morotspuré (kokt och puréad morot)
1 dl karamelliserade, grovhackade nötter

Sätt ugnen på 175°c. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en skild skål och rör ner i äggvispet tillsammans med oljan och morotspurén. Rör till sist ner de grovhackade nötterna. Smöra och bröa en springform, 18 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 50 min - 1 h. I slutet av gräddningen kan formen flyttas uppåt till mitten av ugnen. Låt kakan kallna.

Limefrosting:

75 g mjukt smör
2 - 3 dl florsocker
200 g färskost
rivet skal av 1 lime
1 krm vaniljpulver

Vispa först ihop smör och florsocker så det inte finns några risk för smörklumpar i frostingen. Tillsätt färskosten, limeskal och vanilj och vispa snabbt ihop till en slät frosting.

Morotschips:

1 morot
florsocker

Sätt ugnen på 100°c. Skala moroten och skiva sedan tunna tunna skivor av moroten med en potatisskalare, osthyvel eller mandolin, vad som än fungerar bäst. Lägg morotsskivorna på ett bakplåtspapper och pudra på florsocker. Torka i ugnen ca 2 h tills moroten är alldeles torr och krispig.

Dekor:

hackade karamelliserade nötter
hela karamelliserade pekannötter
morotschips
myntablad

Spackla på frostingen runt hela kakan, spara ev lite till att spritsa med ovanpå. Dekorera enligt tycke.






























//Matilda

söndag 17 maj 2015

Smörgåstårta och skinkrosor






























Förra veckan hade jag fått en beställning på en skink- och ostsmörgåstårta för ca 15 pers och tänkte att jag skulle visa er resultatet vilket jag blev väldigt nöjd med. Jag hade tre lager fyllning varav två av dom var en skinkröra med pepparrot, dijonsenap och rödlök och ett lager med äggröra.

Skinkrosorna jag dekorerat med är relativt enkla att göra, tänk dig att du gör marsipanrosor. På samma sätt görs dessa men med skinka istället. Använd bara rund påläggsskinka som du halverar och sedan är det bara att börja med rosorna!































//Matilda

söndag 3 maj 2015

Citron- och marängpaj

Syrlig citronkräm. Och toksöt maräng. Mmm... Kan absolut inte bli fel! 
Citron- och marängpaj är otroligt, himla gott och kan vara något av den godaste pajen som existerar. Förutsatt att man älskar riktigt söta bakverk då :)

Marängen är en italiensk maräng som görs på sockerlag och vispas länge, länge tills den svalnat. Då blir den så len och fluffig så ni anar inte. 





Jag spritsade den ena pajen i ett supersnyggt rutmönster som jag sett Roy Fares göra i sitt bakprogram "United States of Cakes". Bara att först spritsa tre små "stränger", sedan spritsa en lång över och sedan fyra över den långa som börjar i mellanrummen. Ja, ni ser, det är lite svårt att förklara, men om man kollar på bilden noga fattar man rätt så bra! 

Receptet kommer faktiskt också från Roy Fares, från hans första bakbok "Sweet".





Citron- och marängpaj:
1 paj

Mördeg:
120 g rumstempererat smör
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1)
(100 g vit choklad till pensling) (det här momentet skippade jag)

Citronkräm:
125 g färskpressad citronsaft (1 1/4 dl)
190 g strösocker (2 dl)
125 g vatten (1 1/4 dl)
100 g vatten (1 dl)
30 g maizena majsstärkelse (1/2 dl)
40 g äggula (2)
40 g smör

Italiensk maräng:
125 g äggvita (4)
75 g vatten (3/4 dl)
210 g strösocker (2 1/2 dl)

-------------------------------------

Mördeg:
Sätt ugnen på ca 175°c. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 min. 
Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 22 cm i diameter, men den. Fodra ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel.
Grädda bottnen i mitten av ugnen tills den fått en fin färg, 13 - 15 min. Låt svalna. (Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen.)

Citronkräm:
Koka upp citronsaft, socker och 125 g vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Italiensk maräng:
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke (enklast går det med en assistent). Koka upp vatten och socker till 121°c. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet. Fortsätt vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i en timme. Toppa med marängen och bränn av med en gasbrännare. 

Pajen ska tydligen gå bra att frysa, men strunta då i att bränna av marängen och gör det först när den tinat. 
Att förvara den över natten i kylskåpet går också utmärkt fastän kanske många påstår att det inte skulle gå. För mig gick det åtminstone! 































//Matilda

fredag 1 maj 2015

Lakrits- och citronmunkar

Det är första maj idag, äntligen, och igår firades valborg. Då är det ett måste att dricka mjöd och äta munkar och/eller struvor i Finland. Mycket gott och sött! 
Jag kände inte för att göra riktiga fettiga, sockriga munkar så gjorde "falska" munkar som jag kallar dom. Jag har en munkplåt där jag gräddade smeten i så de ändå blir munkformade, men endel gräddade jag också i vanliga muffinsformar vilket går lika bra! Med en smak av lakrits, fyllda med larkritskräm och rullade i citronsocker blir dom himla goda.





Lakrits- och citronmunkar:

2 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 tsk lakritsgranulat
50 g smör
1/2 dl mjölk
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
rivet skal av 1/2 citron

Lakritskräm:

1 äggula
1 dl mjölk
2 msk strösocker
1 msk maizena
1 1/2 tsk lakritspulver

Vispa ihop alla ingredienser till krämen i en kastrull. Lägg på spisen och låt tjockna under konstant vispning. I slutet går det väldigt fort! Låt krämen svalna. 

Sätt ugnen på 175°c. Vispa ägg, socker och lakrits riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken. Rör ner det i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna i en skild skål och rör även ner det i smeten. Tillsätt rivet citronskal och rör om till en slät smet. Fyll munkplåtar eller muffinsformar till hälften med smet, klicka i lite lakritskräm och fyll sedan på med lite mer smet, ca 3/4 av formen. Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 min. De ska vara helt torra inuti. Låt svalna.

Citronsocker:

1 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron

Riv skalet av citronen på ett papper. Torka skalen lite så de inte är så fuktiga och risken minskar att de kanske klumpar ihop sig med sockret. Häll sockret på en tallrik och blanda med citronskalet.
Ta ur munkarna ur formarna och rulla de i sockret. Om du vill frysa dom struntar du att rulla dom i sockret och gör det i sådana fall efter upptining. 































//Matilda