söndag 7 januari 2018

Chokladmousse med citrus, smulade chokladkakor och saltrostad mandel

Hej 2018! Hoppas du blir ett år fyllt av mycket bakning, fikastunder och sötsaker. I år är året då jag blir utexaminerad bagare-konditor vilket jag ser framemot!

Inspiration för årets (ja, förra årets rättare sagt) nyårsdessert kommer från Tea Malmegård.

Kombon len chokladmousse, smulade mjuksega chokladkakor, filéead blodgrape och apelsin, saltrostad mandel, flingsalt och en god olja som pricken över i var magisk.


Kakorna kan man bra göra några dagar i förväg och chokladmoussen blir bäst om den lagas kvällen före servering så den hinner stelna ordentligt.

Chokladmousse med citrus, smulade chokladkakor och saltrostad mandel:

4 - 5 port.

Chokladkakor:
75 g mjukt smör
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 äggvita
1 nypa salt
3 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1 1/4 dl vetemjöl
75 g grovhackad mjölk- eller mörk choklad

Sätt ugnen på 190 grader. Vispa smör, socker och vanilj fluffigt. Vispa ner äggvitan. Blanda salt, kakao, bakpulver och mjöl i en skild skål. Rör ner i smörblandningen. Tillsätt den hackade chokladen. Rulla eller klicka ut bollar av kaksmeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 9 min. Kakorna kommer bli en aning hårdare när de svalnat, men kommer ändå fortsättningsvis vara något mjuksega.

Chokladmousse:
100 g mörk choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 äggvita
1/4 dl strösocker

Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna något före du tillsätter äggulorna. Rör ner en äggula i taget och rör fort. Bli inte orolig om den känns som blandningen fort blir hård. När grädden rörs ner blir det bra. Vispa grädden något lättvispad. Vispa även äggvitan till skum i en annan bunke och tillsätt sockret under vispning. Vispa till en fast maräng. Ta en liten del av grädden och vispa ner i chokladblandningen. Häll nu choklad-gräddblandningen i resterande grädde och vispa till en slät mousse. Vänd sist ner marängen försiktigt med luftiga, lätta tag. Häll upp moussen i en burk/form och låt stelna i kylskåpet över natten.

Saltrostade mandlar:
1 dl vatten
1/2 msk salt
100 g hel sötmandel

Lägg vatten och salt i en stekpanna och låt koka upp. Tillsätt mandlarna och rör runt tills vattnet kokat in. Fortsätt röra runt tills mandlarna börjar bli något vita av saltet. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.

Till uppläggning:
1 - 2 st apelsiner
1 - 2 st grapefrukter (blodgrape)
flingsalt
god olivolja eller en god kallpressad rapsolja som jag använde

Filéa apelsin- och grapefrukterna. Lägg citrusfiléerna i botten. Smula några chokladkakor över. Forma ett ägg av chokladmoussen med hjälp av en stor sked som värms upp i varmt vatten. Hacka den saltrostade mandeln och strö över. Avsluta med att strö flingsalt på moussen och ringla över några droppar oliv/rapsolja.


/Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar