lördag 29 mars 2014

Snickersrutor på mitt sätt

Jag är en person som är galen i jordnötssmör, fullkomligen tokälskar det. Den bästa sorten enligt mig är Urtekrams ekologiska jordnötssmör, både creamy och crunchy är fantastiska! 
Tillsammans med choklad blir det den perfekta smakkombinationen. 
Idag gjorde jag en liten sats med snickersrutor, de blev lite på mitt vis. Inte precis som "originalet". 




Snickersrutor á la Matildas kafferep:
ca 6 små rutor

1 dl jordnötssmör
1/4 dl strösocker
1/2 dl sirap (hade muscovadosirap)
1 tsk kakao
1/2 dl rispuffar (osötade)
ca 1 dl krossade K-special flingor, fullkorn

några rutor mörk choklad

Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull och låt det smälta. Ha i kakaon, tillsammans med rispuffarna och flingorna. Rör om till en fast massa. Tryck ut i en liten form klädd med bakplåtspapper eller direkt på bakplåtspapper till en platta. 
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och häll över. Bred ut det jämnt över. Ställ in i kylskåpet och låt det stelna. Skär i små rutor. 
































//Matilda

fredag 28 mars 2014

Favorit i repris!

Dags för en ny favorit i repris denna fredag!
Det här brödet är något som verkligen är en STOR favorit hos mig. Så himla gott och inte minst, så snabbt och lättlagat.
Man kan variera sig massor beroende på vad man har hemma i skafferiet. Olika nötter, frön, torkad frukt och bär, olika mjölsorter..
Här i Finland finns ingen filmjök så det gäller att passa på att baka det här brödet när man varit i Sverige, men piimä borde fungera lika bra! Eller naturell yoghurt går det också förstås.

Receptet hittar du HÄR.






























//Matilda

torsdag 27 mars 2014

Våffelmiddag

På tisdagen var det alltså våffeldagen, som säkert de flesta vet. Och som jag skrev i det senaste inlägget skulle jag ha våffelmiddag, vilket betyder våfflor med både salta och söta tillbehör.
Våfflorna jag gjorde var lite av det "nyttigare" slaget eftersom de innehåller både grahamsmjöl och fullkornsvetemjöl. Det behöver ju inte alltid vara det klassiska vita våfflorna eller hur! 

De salta tillbehören blev en parmakräm med bl.a crème fraîche, parmaskinka, gröna oliver och purjolök, tomatsalsa, smulad fetaost och röd pesto. Riktigt riktigt gott!
Det söta (förstås måste det finnas sött också, det bästa!!) var blåbär och svarta vinbär blandat, flagad mandel, honungsyoghurt (turkisk yoghurt, vispgrädde och honung) och till sist underbara karamelliserade kaneläpplen. Det var smarrigt.





Här får ni receptet på våfflorna och lite bilder förstås;

Grahamsvåfflor:
5 dl mjölk
3 dl grahamsmjöl
1 dl fullkornsvetemjöl
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
2 ägg
50 g smör

Rör ihop hälften av mjölken (2 1/2 dl) med alla de torra ingredienserna. Häll sedan i resterande mjölk. Knäck i äggen och vispa ihop allt till en jämn smet. Smält smöret till sist och rör ner i smeten. Grädda våfflor i ett våffeljärn. Jag fick 9 st våfflor.































//Matilda

måndag 24 mars 2014

Våffeldagen imorgon!

Imorgon är det 25:te mars vilket bestämt betyder att det är våffeldagen, aka. våffeltisdagen!
Man kan ju inget annat än älska dessa temadagar när man får baka och äta goda saker, nu våfflor. Våfflor är något av de bästa jag vet, men tyvärr blir det nästan bara en gång per år och det är just den här dagen. Man borde egentligen börja äta mer våfflor.

HÄR finner du ett recept på våfflor, rättare sagt frukostvåfflor, som jag gjorde förra året. De innehåller förutom mjöl också havregryn vilket gör de lite "mättsammare".

I år ska jag ha våffelmiddag med båda salt och sött tillbehör. Har haft det ett år förut vilket är en rätt kul idé när det ändå är våffeldagen!
Visar bilder på det senare.






























//Matilda

söndag 16 mars 2014

Petit choux

Petit choux är något jag alltid tyckt om, men som jag faktiskt aldrig testat att göra själv. Har sett på matprogram där de misslyckats med sina smetar och varit "rädd" för att testa själv.. Förra veckan tänkte jag ändå att jag borde ta och testa och ja, inte var det ju svårt! Gick väldigt enkelt att göra smeten och tog inte alls länge att svänga ihop. Så, petit choux ska jag absolut göra flera gånger.
Den här gången fyllde jag dem med salt fyllning, nämligen mögelostkräm vilket jag älskar. Nästa gång får det nog bli något sött, kanske till våren nu med lemon curd och jordgubbar?





Receptet på petit choux kommer härifrån.

Petit choux:
ca 24 st små

2 dl kallt vatten
75 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
en nypa salt

Sätt ugnen på 200°c. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper från bottnet. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt. Fyll en spritspåse (med stjärntyll) med smeten och spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 15 - 20 min, tills petit-chouerna känns lätta och luftiga. Låt svalna på galler.

Mögelostkrämen gjorde jag genom att blanda crème fraîche med mosad mögelost. Det får gärna vara rätt mycket av osten.































//Matilda

fredag 14 mars 2014

Favorit i repris!

Dags för ytterligare ett favorit i repris - inlägg!
Eftersom det är min namnsdag idag och för att jag ä l s k a r småkakor så tänkte jag tipsa er om dessa tigerkakor jag kom på för ett par år sedan efter jag att suttit och tänkt att det borde finnas en småkaksversion av den mjuka tigerkakan.
De blev verkligen goda och blev en favorit hos mig!

Receptet hittar ni HÄR.






























//Matilda

måndag 10 mars 2014

Strösselbakelserna inuti

Till lördagens mello-final gjorde jag ju strösselbakelser som det finns recept på inlägget under och sa att ni skulle få se en bild på hur de ser ut inuti också.

Därför kommer bilden här;



Kanske inte en bild som gör bakelsen helt till rättvisa, men den var faktiskt väldigt väldigt god och passionsfruktsmoussen blev riktigt lyckad tycker jag!

//Matilda

lördag 8 mars 2014

Strösselbakelser

















Finaldags! Det här är ju något av det roligaste på året, det en (åtminstone jag) längtar efter hela året :)
Om ni minns, så gjorde jag en regnbågstårta förra året med Melodifestivals logon på toppen.
I år tänkte jag fortsätta på samma färggranna linje, fast i bakelseform istället.
Det är bakelser rullade i massor av färggrannt strössel och som innehåller pistagebotten (rulltårta), passionsfruktsmousse som är väldigt lättlagad och i mitten gömmer sig en liten "överraskning" i form av vit chokladtryffel. Har förstås inte smakat på bakelsen än, eftersom jag väntar till nio ikväll när finalen drar igång, men efter att ha smakat på allt skilt för sig tror jag det kan bli riktigt smarrigt!





Hur den ser ut inuti kan jag visa imorgon (om jag nu får en bild som är okej och någorlunda snygg).

Strösselbakelser:
3 - 4 stycken

Passionsfruktsmousse (recept härifrån, fast förminskat):
4 passionsfrukter
syltsocker efter tycke och smak
2 dl vispgrädde

Gröp ur passionsfrukterna i en skål. Lyft bort några skedar av urgröpet och ställ det åt sidan så länge. Sila resten av urgröpet direkt över en kastrull. Blanda också ner det sparade urgröpet. Tillsätt syltsocker (mängden beror på hur sött man vill ha det och så, det är bara att smaka sig fram). Låt koka en liten stund tills det tjocknat. Häll upp i en skål och låt kallna i kylskåpet, helst över natten (så gör gärna det här momentet dagen före).
Vispa grädden tjockt och rör ner passionsfrukts"sylten" med luftiga tag. Låt stå i kylskåpet tills du använder det.




Vit chokladtryffel:
(gör det här också gärna kvällen före)
50 g vit choklad
1/4 dl grädde

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör om tills all choklad smält. Låt stå i kylskåpet tills det stelnat. Rulla medelstora kulor av tryffeln.

Pistagerulltårtsbotten:
3 ägg
1 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g pistagenötter malt till mjöl
1/2 dl mjölk
ev. grön färg

Sätt ugnen på 250°c. Vispa ihop ägg och socker tills det är riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten lätt så smeten behåller luftigheten. Tillsätt till sist mjölken + ev. färg om du vill ha smeten grönare (jag blandade grön och gul färg) och rör till en slät smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten. Grädda i mitten av ugnen, 5 min. Stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper direkt när den kommer från ugnen och låt den ligga där och svalna.




färggrannt strössel
ev. marsipan/SP till dekorering

Skär rulltårtan i tre remsor, samt stansa ut tre bottnar med ett runt mått. Gör "former" av aluminumfolie eller så använder du några andra runda former om du äger, ex. runda metallformer.
Lägg bottnen i varje form. Rulla "remsorna" till rullar och tryck ner i formen, längst kanten;





Lägg moussen i en spritspåse, men spara lite till "spackling". Spritsa lite mousse på varje botten. Tryck ner en tryffelkula och spritsa sedan på mousse ända upp till kanten. Dra med en lilleman över att det blir jämnt.

Häll ut strössel på ett fat. Ta bort foliet från bakelserna. Spackla varje bakelse med resterande mousse och rulla dem sedan i strösslet så att allt täcks av strössel. Om du ska dekorera bakelserna med SP på toppen kan du lämna det stället utan strössel så det får bättre "fästningsyta". Dekorera ev. med marsipan/SP-plattor. Jag har skrivit texten med ätbar svart tusch.






























//Matilda

måndag 3 mars 2014

Choklad- och daimcupcakes med vaniljfrosting

Cupcakes kanske inte är så "trendigt" nu mera som det var för ett par år sedan. Då var det ju grymt populärt och bakades på alla håll, av alla! Men det är ännu lika roliga att baka och att få experimentera och testa sig fram till nya smakkombinationer. Dessa cupcakes som jag bakade förra veckan har smakerna choklad/daim och så en vaniljfrosting på. Själva chokladcupcakesen (hur böjs egentligen cupcakes!? den stora frågan jag aldrig fått svar på..) är riktigt saftiga och är även goda att bara äta som sådana. Grundreceptet kommer härifrån och är Roy Fares, men har själv ändrat lite mängder som socker och kakao. 
De passar också hur bra som helst till de med mjölkallergi/laktosintoleranta eftersom de inte innehåller smör, utan olja istället. Alltså, chokladcupcakesen. Frostingen innehåller sedan färskost och smör.




Choklad- och daimcupcakes med vaniljfrosting: 
ca 12 st
(receptet på frostingen räcker till ca 6 st)

2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
3/4 dl kakao
1 ägg
120 g olja
2 1/4 dl hett vatten
1 dubbeldaim

Sätt ugnen på 175°c. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop ägg och olja lätt i en skild skål. Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Tillsätt det heta vattnet, lite i taget, och blanda till en slät smet. 
Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med 3/4 smet. Krossa daimen och strö lite daimkross i varje form. Grädda i mitten av ugnen, 17 - 18 min. Prova med en sticka att de är klara. Låt svalna.

Vaniljfrosting:

200 g philadelphiaost
100 g mjukt smör
ca 4 dl florsocker
1/2 krm vaniljpulver

Vispa snabbt ihop alla ingredienser till en slät frosting (lättast går det med en assistent). Lägg i en spritspåse med tyll och spritsa på dina cupcakes. 






























//Matilda

söndag 2 mars 2014

Semmelsöndagen

... eller fastlagssöndag är det ju idag! Och jag har inte förrän idag ätit en enda semla. Det är ju panik! Fick i alla fall äta min första, efterlängtade semla idag och det var ju på tiden. Och oj vad gott det var! Älskar verkligen semlor.




Det är lite kul det där med hur olika det ändå är i Sverige och Finland med namn och fyllningar på dessa bullar. Fastän jag bor i Finland säger jag alltid semlor, men de kallas för de mesta fastlagsbullar här. Ändå fast jag kallar dessa bullar semlor så är också svenska "frallor" semlor för mig, så det finns ju olika betydelser. Det kan ju bli lite krångligt med det då ibland när man kan missförstås.
En annan sak är det här med fyllningen. För mig (och säkert de flesta) så är det ju absolut ingen tvivel om att semlor ska fyllas med mycket mandelmassa (gärna blandat med inkråmet) och pudras med massor av florsocker, men fastlagsbullar i Finland är ofta fyllda med sylt och grädde + att man strör pärlsocker på toppen. Det är ett stort nej för mig, men smaken är ju helt olika. Jag tycker bara att det inte kan kallas för semlor då, det är åtminstone inga riktiga sådana.




Vad än de kallas för av er, så får ni här mitt recept på semlor/fastlagsbullar;

Semlor:
blir ca 13 st medelstora bullar av receptet

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten, 37-gradigt
1 dl strösocker
1 nypa salt
1 ägg
1/2 msk kardemumma
75 g mjukt smör
10 - 12 dl vetemjöl

ägg till pensling

Fyllning:
hemgjord mandelmassa (recept HÄR)
en skvätt mjölk
inkråmet från bullarna

vispad grädde (4 - 5 dl behövs för ca 13 semlor)

florsocker till garnering

Smula jästen i en bunke med vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt alla ingredienser förutom mjölet. Ha i mjölet, lite i taget, och knåda till en fin deg som släpper från kanterna och inte kladdar längre. Jag kör degen i min KitchenAid, men förstås går det också att knåda den för hand. Låt jäsa i bunken, täckt med bakduk, ca 20 min. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela degen i mindre bitar. Väg gärna dem för att få lika stora bullar. Mina vägde 76 g/bulle. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper, kom ihåg mellanrum så de inte jäser ihop i varandra! Sätt ugnen på 225°c. Låt jäsa under bakduk på ett någorlunda varm ställe ca 40 min. Tiden beror lite på temperaturen.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 10 min, tills de fått gyllenbrun färg.
Låt bullarna sedan svalna.





Gör under tiden mandelmassan, om du inte använder köpt. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur lite av bullarna. Spara inkråmet. Blanda mandelmassa med inkråm och mjölk tills du får en bra konsistens på fyllningen. Lägg fyllningen i en spritspåse och spritsa mandelmassefyllningen i hålen.
Vispa grädden och spritsa sedan grädden på bullarna. Jag använder mig utav en stängd stjärntyll. Lägg på locket på varje semla. Pudra till sist på mycket florsocker!

































//Matilda

lördag 1 mars 2014

Brownieglass

















Nu är det inte alls länge kvar på Melodifestivalen för i år, bara två gånger kvar.. Lite synd, men betyder ändå att det kommer två nya "mello-recept" ännu!

Jag är en sann chocoholic av hela mitt hjärta och kan aldrig få nog av all choklad choklad choklad. Därför fick det bli något sött och riktigt chokladigt-gott till ikväll. Underbart len och himmelsk chokladglass med browniebitar i. Kalasgott!!
Det här måste nästan vara en av de godaste glassarna jag gjort, konsistensen blev helt perfekt och inga iskristaller vilket det ofta tyvärr blir för mig.





Receptet på själva chokladglassen kommer från boken "Lomelinos glass" av Linda Lomelino.

Brownieglass:
1/2 liter

3 dl vispgrädde
2 msk kakao
100 g hackad mörk choklad
3 stora äggulor
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
en nypa salt

en näve browniebitar (receptet nedanför)

Värm hälften av grädden (1 1/2 dl) i en kastrull tillsammans med kakaon. Vispa med en handvisp för att lösa upp kakaon, och värm till kokpunkten.
Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt den hackade chokladen och rör tills chokladen har smält. Häll över chokladblandningen i en skål och tillsätt resten av grädden. Sätt en sil över och ställ åt sidan.
Vispa äggulorna lätt i en liten skål.
Värm mjölk, socker och salt i en kastrull tills blandningen når kokpunkten. Rör försiktigt ner den heta mjölken i äggulorna. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning tills blandningen tjocknar. Sila och blanda med chokladblandningen. Sätt plastfolie över skålen och låt stå i kylen tills blandningen är helt kall, helst över natten. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig. Rör ner browniebitarna och häll sedan upp glassen i en form och låt stå i frysen fram till servering.

Brownie:
1/2 sats

120 g smör
100 g strösocker
2 ägg
75 g kakao
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/4 tsk vaniljpulver
90 g vetemjöl

Sätt ugnen på 175°c. Smält smör och socker i en kastrull och låt svalna lite. Blanda ihop ägg, kakao, bakpulver, salt och vanilj i en skål till en slät blandning. Häll ner smöret och rör till en slät smet. Tillsätt till sist mjölet.
Häll smeten i en smord och mjölad form (tog en rund form, 18 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Känn med en sticka. Den ska vara en aning kladdig i mitten. Låt "stelna" till sig i kylskåpet över natten och skär sedan i små bitar. Hela brownien kommer inte behövas till glassen, utan bara en liten del.
Resten kan du frysa, äta upp eller kanske göra cake pops av?






























//Matilda